Hurra! Gratulerer med dagen til alle nordmenn der ute! Jeg skal benytte anledning til å gi alle mine lesere som ikke er fra Norge en liten oppsummering på hvorfor vi feirer 17 Mai og ikke minst bunad. Kan tro jeg fikk britene til å le da jeg sendte de bilder av meg i bunad da jeg var i konfirmasjon til lillesøster for noen uker sien. Jeg inviterte faktisk flere av de britiske vennene mine på champagne frokosten vi hadde hjemme hos meg i fjor og det var kjempe hyggelig. Foreldrene til hun ene venninnen min hadde googlet hele opplegget og syns jo dette var kjempe stas!

Jeg skal feire 17 Mai i London for tredje året på rad, og jeg syns helt seriøst det er mye hyggeligere enn å feire dagen i Norge. Jeg føler meg faktisk aldri mer norsk enn når jeg feirer 17 Mai i utlandet. Det og når folk spør meg hvordan jeg kan være kaldt når jeg bor i Norge .... Dagen starter slik den pleier med Champagne frokost hos mine Norske babes i Notting Hill, før vi dar videre til den årlige feiringen i  Southwark Park. Vi har jo ikke barn så vi holder oss til tradisjonen hvor vi spiser god mat og holder et greit promille nivå hele dagen.


// Happy birthday Norway!!! 17th of May is the National day of Norway, and marks the signing of the constitution. Even though me and my fellow Norwegian Londoners are not in Norway today, it is common for Norwegians who live abroad to gather and celebrate the day. This marks my third 17th of May celebration in London, and I actually think it's a lot more fun. I actually never feel more Norwegian than when I celebrate our constitution day here. That and when people ask me how I can be cold when I'm Norwegian. 

We'll kick-start the celebration like we do at home with a champagne breakfast. People who don't have children are usually tipsy throughout the day, and that's the 'tradition' I plan on sticking to. That and and lots of food. My Norwegian babes in Notting Hill is hosting the breakfast, and after that we'll head to the annual celebration in Southwark Park. 
You might wonder what on earth I am wearing, and let me tell you this: my friends found it quite funny when these pictures popped up on snapchat earlier this month. I present to you: the bunad! Bunad is a traditional Norwegian costume worn by both men, women and children. There's a lot of different bunad 'designs',  and traditionally, the bunad represented the family home or where you came from. However, today it's more common to wear the bunad from the place where you have the strongest attachment. The bunad is worn for celebrations and special occasions, and to wear the bunad on 17th of May is a long-standing tradition in Norway. However, it is also appropriate to wear in e.g. confirmations, christenings and weddings. I won't be wearing this today as my costume is in Norway, but there are usually a lot of people in bunad roaming the streets of London (and other places around the world) today. 

A xx

Post a Comment

Powered by Blogger.

Instagram